Ιστορική αναδρομή της καρυδιάς

Από που προήλθε το όνομα της

 

Η καρυδιά (Juglans regia), θεωρείται το ιερό δέντρο του Δία, από όπου πήρε το όνομά της «Juglans». Το όνομα του γένους Juglans προέρχεται από το λατινικό «Jovis glans» = «Jupiter glans» (που σημαίνει Διός βάλανος), ενώ το όνομα του είδους “regia” προέρχεται από την απόδοση της ελληνικής ονομασίας «βασιλική» καρυδιά, που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες, λόγω της μεγάλης  εκτίμησης που έτρεφαν για το δέντρο αυτό.

Juglans regia
Καρυδιά

 

Συμβολισμοί και έθιμα

 

Η καρυδιά υπάρχει από τα πανάρχαια χρόνια στη ζωή, τη γλώσσα και τα έθιμα των Ελλήνων.

 

-Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φύτευση καρυδιάς στη γέννηση ενός παιδιού.

Αυτό είχε πολλές παραβολές και μηνύματα. Είχε συμβολικό μήνυμα για την μακροζωία του παιδιού καθώς η καρυδιά είναι ένα δέντρο με μεγάλη διάρκεια ζωής. Μία άλλη εξήγηση της φύτευσης κατά τη γέννηση είναι να ριζώσει στη ζωή και να είναι δυνατό το παιδί όπως η ρίζα μίας καρυδιάς. Μία τρίτη εξήγηση λέει να είναι το παιδί δημιουργικό και παραγωγικό όσο και το δέντρο καθώς πρόκειται για ένα πολύ παραγωγικό δέντρο.

-Μία άλλη περίπτωση είναι η φύτευση μίας καρυδιάς στον γάμο ενός ζευγαριού που συμβολίζει την μακροζωία και τη γονιμότητα όπως αυτή του δέντρου.

Ιστορική αναδρομή

 

Η πιο πιθανή, σήμερα, θεωρία αναφέρει ότι η καρυδιά μεταφέρθηκε από την Ασία στην Ελληνική χερσόνησο το 300 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αργότερα μεταφέρθηκε από τους Ρωμαίους στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη. Πολύ αργότερα μεταφέρθηκε στην Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο, το 1500 μ.Χ, όπου άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά μετά το 1850 μ.Χ. Επίσης, υποστηρίζεται και η άποψη ότι στην Ινδία μεταφέρθηκε από την Ελλάδα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς και ότι στην αμερικάνικη ήπειρο μεταφέρθηκε από τος ευρωπαίους εποίκους, περί το 1800 μ.Χ, κυρίως στην περιοχή της Καλιφόρνιας, όπου σήμερα αποτελεί την κύρια περιοχή καλλιέργειας και παραγωγής καρυδιών (καρπών), σε ολόκληρο τον κόσμο αφού παράγει το 99% την αμερικάνικης παραγωγής και το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών. Στη Μεσοποταμία, οι Χαλδαίοι άφησαν επιγραφές που φανερώνουν την παρουσία καρυδιάς στους φημισμένους κήπους της Βαβυλώνας, 2.000 χρόνια προ Χριστού (Κώδικας Χαμουραμπί).

 

Πηγές : karydies.blogspot.com / votaniki.gr / el.wikipedia.org

Related posts

Leave your comment Required fields are marked *
Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που αναπτύσεται καθημερινά και εξειδικεύεται στον τομέα της παραγωγής καρυδιών. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να μας γνωρίσετε, να προμηθευτείτε καρύδια αλλά και να μάθετε για τον τρόπο που φροντίζουμε τα δέντρα μας.