Καρυδιά Chandler

Το 1979 το πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας ανέπτυξε μια νέα ποικιλία καρυδιάς που εύστοχα ονομάστηκε από τον καθηγητή W.H. Chandler U.C Νταίηβις. Στην Καλιφόρνια σήμερα, είναι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία. Το ξύλο καρυδιάς Τσάντλερ είναι μεγάλο, λείο, και οβάλ σε σχήμα. Αυτή η ποικιλία καρυδιάς είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για την υψηλής ποιότητας ψύχα. Στο παρακάτω σύντομο άρθρο θα εξετάσουμε μερικές πτυχές της καρυδιάς Τσάντλερ λίγο πιο αναλυτικά.

Φύτευση και συνήθειες ανάπτυξης

Αναπτύσσεται σε φυτώρια με εμβολιασμένη μορφή, η οποία είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος διάδοσης. Η κατάλληλη απόσταση είναι περίπου 8 μέτρα μεταξύ των σειρών και 3-4 μέτρα μεταξύ κάθε δέντρου. Αυτό είναι να δημιουργήσει χώρο για κάθε δέντρο να έχει αρκετό ηλιακό φως ταυτόχρονα εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό αριθμό ανά εκτάριο. Τα καρύδια αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη στα τρία ή τέσσερα χρόνια από την ανάπτυξη μοσχευμένων δέντρων, το οποίο συμβαίνει σημαντικά νωρίτερα από άλλες ποικιλίες καρυδιών που ξεκινούν από περίπου 6 χρόνια ανάπτυξης. Το δέντρο είναι μεσαίο και ημι-όρθιο και φέρει καρπούς πλευρικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η υψηλή πυκνότητα των δένδρων σε μια φάρμα.

Καρυδιά Chandler

Ο ιστότοπος έρευνας UC Davis σχετικά με τα φρούτα και τα καρύδια περιγράφει τη συνήθεια ανάπτυξης ως έντονη. Η ποικιλία Chandler αργεί να φυλλώσει και να ανθίσει, γεγονός που μειώνει την ευαισθησία στον παγετό, τη σήψη και το σκώρο σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες. Τα δέντρα παραμένουν συμπαγή ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σε καταστάσεις κήπου.

Καρπός ποικιλίας Chandler

Το κέλυφος είναι οβάλ, λείο, ανοιχτόχρωμο και λεπτό, γίνεται ισχυρότερο στα παλαιότερα δέντρα. Ο πυρήνας είναι εξαιρετικά ανοιχτόχρωμος, εύκολο στην αφαίρεση στα μισά (ψύχα-πεταλούδα), δεν είναι γεμάτο και ζυγίζει περίπου 6,5 γραμμάρια. Το καρύδι είναι μεγάλο και πολύ υψηλής ποιότητας. Ο καρπός έχει καλή γεύση. Το μέγεθος των καρπών είναι αρκετά υψηλό, συχνά μεταξύ 32-36mm.

Συγκομιδή

Αυτή η ποικιλία καρυδιού συλλέγεται το μήνα Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου. Η απόδοση είναι ισχυρή καθώς το καρύδι Chandler είναι βαρύ. Απόδοση κατά μέσο όρο 4,5 τόνους ανά εκτάριο. Τα καρύδια για τη μαζική αγορά των ξηρών καρπών και των κυττάρων πρέπει να συγκομίζονται γρήγορα και να μην μένουν στο έδαφός τους για περισσότερο από 3 ημέρες. Γι’αυτό πρέπει να ξηρανθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή, να στεγνώσει με ζεστό αέρα για να επιτρέψει στα καρύδια να διατηρήσουν την ποιότητα διατηρώντας την υγρασία και βελτιώνοντας τη δύναμή τους.

 

Συνοπτικά, η καρυδιά Chandler είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για τους πιθανούς αγρότες και τους καταναλωτές. Το άριστο χρώμα και η ψύψα του, σε συνδυασμό με λίγα προβλήματα παρασίτων, το κάνουν να έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των περισσότερων άλλων ανταγωνιστικών ποικιλιών. Δεν είναι περίεργο που έχει μια σταθερή φήμη και είναι η ποικιλία για πολλούς αγρότες.

Πηγή : https://www.invest4land.com/

Related posts

Leave your comment Required fields are marked *
Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που αναπτύσεται καθημερινά και εξειδικεύεται στον τομέα της παραγωγής καρυδιών. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να μας γνωρίσετε, να προμηθευτείτε καρύδια αλλά και να μάθετε για τον τρόπο που φροντίζουμε τα δέντρα μας.